Rouwverwerking en verliesverwerkig

Omgaan met rouw en verlies

Rouw is het antwoord dat we geven op het definitieve verlies van een betekenisvolle relatie (door de dood). Het is het opnieuw leren leven in afwezigheid van dat wat verloren is gegaan. Rouw is heel persoonlijk en dus uniek en nooit af; het kleurt je biografie (van Johan Maes).

Verlies en rouw kan een enorme impact op je hebben zowel fysiek, emotioneel als in je handelen. Maar ook op je omgeving. Het raakt je in de kern van je wezen.

Rouwen is een uniek proces in duur, intensiteit, expressie en betekenis. Verlies verweken is voor iedereen anders. Het proces van rouw, kan worden vergeleken als rouwen na verlies van een baan, een relatie, je moeder-/vaderland, je gezondheid etc.

 

Rouwverwerking theorieën

Er zijn in de jaren verschillende theorieën over rouw en verliesverwerking ontwikkeld zoals de 5 rouwfases van Elisabeth Kubler-Ross: Ontkenning, Boosheid, Het gevecht aangaan, Depressie en Aanvaarding. Of het vier takenmodel: shock, huilen/zoeken, desorganisatie en reorganisatie. Deze modellen kunnen houvast bieden maar geen onderzoek heeft de werking aangetoond.

De nieuwste visie over rouw gaat over “het kunnen en mogen”. Je mag er zijn: er is geen (verplicht) eindpunt. Het verlies is niet op te lossen, maar iets wat we ons eigen mogen maken.

 

De 3 tips bij rouwverwerking

1. Bewegen tussen verlies -en herstel gerichte acties

Gezond rouwen is het heen en weer bewegen tussen verlies gerichte acties en herstel gerichte acties. Zowel het verdriet als de positieve emoties mogen er zijn. Bewegen tussen praten en rust (in contact en uit contact)

2. Geen tijdsdruk

Er staat geen tijd voor rouwen. Je omgeving kan een verschillend rouwproces doorlopen wat kan leiden tot (innerlijke) conflicten. Mag jij je anders voelen en hier anders mee omgaan?

3. Rouwverwerkingsbegeleiding

Rouwverwerking begeleiding kan behulpzaam zijn om jou proces van rouw te begeleiden of gewoon voor een luisterend oor.

 

Rouw ervaringen

Een cliënt geeft de volgende omschrijving van haar rouwproces:
” Mijn ervaring is dat je in het eerste jaar in een roes beleeft. Je bent in een soort shock. De pijn, het afscheid, het regelen, belangstelling van vrienden en familie. Het houdt je bezig. Daarna begin je pas te verwerken; ontkenning, gemis, verdriet, proberen een nieuw leven op te bouwen…. De minder mooie herinneringen verzwakken, de mooie komen steeds meer boven drijven. Maar ook weten dat het nooit meer zo wordt als dat het was. En het verdriet doet soms ook echt pijn; dat je denkt dat je ziek bent of wordt. Dat het dagen, weken goed gaat en dat het je dan soms ineens weer geheel onverwacht naar de keel grijpt. Dit alles is mijn persoonlijke ervaring natuurlijk, het is voor iedereen verschillend. Maar voor mij geldt: rouw = rauw.”

Nelleke

 

Heb je vragen? Neem contact op!

PRAKTIJK HOOGEWERF

0229 – 75 82 25

Locatie Hoorn
Wilhelminalaan 2A

0299 – 70 55 16

Locatie Purmerend
Koemarkt 53

0299 – 70 55 16

Locatie Heerhugowaard
Industriestraat 15

  Wanneer u dit formulier gebruikt, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

   

  Onze locaties

  In de privépraktijk Pascal Hoogewerf voor relatietherapie, individuele psychotherapie en coaching wordt therapie gegeven aan volwassenen, kinderen, jeugd en gezinnen. Hulp is mogelijk overdag, op avonden en in het weekend zowel in Hoorn, Purmerend, Volendam, via skype als op een andere gewenste locatie.

  Wilhelminalaan 2A
  1623MA HOORN
  0229 – 75 82 25

  nieuwe locatie:
  Waterlandlaan 81
  1441RS Purmerend
  0299 – 70 55 16

  oude locatie:
  Koemarkt 53
  1441DB Purmerend

  Pegasusstraat 16
  1131NB Volendam
  0299 – 70 55 16

  Maandenweg 25
  1335KB Almere
  0299 – 70 55 16

  Johan huizingalaan 400
  1066JS Amsterdam
  0299 – 70 55 16

   

  WhatsApp chat
  Call Now Button